28.9.05

Is that so? ...

Τις προάλλες έλαβα το ακόλουθο μήνυμα από μια φίλη που επιμένει ότι η απόφασή μου να παραμείνω Μικρούλι, ήταν η ορθότερη των τελευταίων ετών…

Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί ορισμένοι άνθρωποι ορίζουν την ζωή με τόσο μελανά χρώματα. Αναμένω με περιέργεια τα σχόλια σας! Πρέπει και εγώ να αποφασίσω τι θα κάνω όταν μεγαλώσω…

Είσαι γύρω στα 30 (πάνω / κάτω μία πενταετία). Έχεις σπουδάσει, απέκτησες μεταπτυχιακό, μιλάς μία με δύο ξένες γλώσσες. Όταν ήσουν 10 ετών, ήθελες ναγίνεις πιλότος/αστυνομικός/δάσκαλος. Στα 15 σου, γιατρός/δικηγόρος/αρχιτέκτονας και στα 20, brand manager/project manager/IT specialist. Σήμερα και κοιτώντας το γραφείο όπου δουλεύεις, συνειδητοποιείς ότι καλύτερα να είχες μείνει στο αρχικό plan. Πηγαίνεις γυμναστήριο (όποτε μπορέσεις, μία φορά το εξάμηνο), κάνεις συχνά δίαιτες και διαβάζεις το ζώδιό σου χωρίς να ντρέπεσαι γι' αυτό. Έχεις διάφορα ενδιαφέροντα, σου αρέσει το έντεχνο, νιώθεις καλλιεργημένος, διαβάζεις λιγότερο απ' όσο θα ήθελες, βλέπεις Fame Story και πηγαίνεις σινεμά. Στη ντουλάπα σου έχεις ακόμη μερικά ξεχασμένα τεύχη του Κλικ και στη βιβλιοθήκη σου υπάρχουν βιβλία του Μαρκές και του Ουμπέρτο Έκο. Έχεις πληθώρα cds, τα οποία σπανίως ακούς. Αγοράζεις τουλάχιστον δύο εφημερίδες κάθε Κυριακή (με κριτήριο το dvd) και αρχίζεις την ανάγνωσή τους από τα ένθετα: πρώτα τα διαφημιστικά, μετά τα τηλεοπτικά, τα lifestyle και τέλος -αν προλάβεις- ρίχνεις και μια ματιά στην εφημερίδα.


Ξυπνάς κάθε πρωί με κάτι μούτρα μέχρι το πάτωμα και πίνεις έναν καφέ. Ντύνεσαι. Βγάζεις από την πρίζα τον φορτιστή και βάζεις στην τσάντα σου το κινητό. Παίρνεις το αυτοκίνητο, το μετρό, το τρόλεϊ, το λεωφορείο και πηγαίνεις στη δουλειά (την οποία δυσκολεύθηκες να βρεις, αλλά τέτοια που είναι, εύχεσαι να μην την είχες βρει), πίνεις έναν καφέ, τσεκάρεις το e-mail σου, ανοίγεις το in.gr, διαβάζεις το Μετρόραμα και την AthensVoice, παίρνεις κάνα τηλέφωνο, κουτσομπολεύεις με τους συναδέλφους, χασμουριέσαι κι αρχίζεις να μελετάς νούμερα και να γράφεις αναφορές. Κατά τη διάρκεια της μέρας, πετάγεσαι να πληρώσεις το κινητό, τη ΔΕΗ, την Tellas, τη δόση για το αυτοκίνητο. Παίρνεις και μία τυρόπιτα. Όταν τη φας, αισθάνεσαι ενοχές για τις θερμίδες που απέκτησες, για τις κακές διατροφικές σου συνήθειες, για τα ευρώ που ξοδεύεις αλόγιστα σε σαχλαμάρες, για τα παιδάκια στο Τζιμπουτί που δεν έχουν να φάνε.

Σχολάς (γύρω στις 5, στις 7 ή ίσως και στις 9:30). Παίρνεις το αυτοκίνητο,το μετρό, το τρόλεϊ, το λεωφορείο και γυρίζεις πίσω πτώμα. Δεν έχεις καμία όρεξη να βγεις, αλλά για να μην σε πουν αντικοινωνικό κανονίζεις να βρεθείς με την παρέα σου στην άλλη άκρη της πόλης, σε ένα μπαράκι πολύ κατώτερο απότο κουτούκι που βρίσκεται στη γωνία, ακριβώς δίπλα στο σπίτι σου. Όταν φθάσεις στο μπαράκι κι αφού ταλαιπωρηθείς να βρεις θέση να παρκάρεις, στριμώχνεσαι σε ένα τραπεζάκι ασφυκτικά τοποθετημένο ανάμεσα σε άλλα και νιώθεις και χαρούμενος που βρήκες να κάτσεις. Εκνευρίζεσαι με την κάπνα, τη μουσική, το γέλιο της κυρίας στο διπλανό τραπέζι, την αγένεια της σερβιτόρας και βεβαίως τον αδικαιολόγητα υπέρογκο λογαριασμό, που σου δημιουργεί και πάλι τους γνωστούς συνειρμούς για τα πεταμένα ευρώ και τα παιδάκια στο Τζιμπουτί.

Είχες όνειρα. Ω ναι! Ήθελες να παντρευτείς, να κάνεις πολλά παιδάκια και να αγοράσεις ένα μεγάλο σπίτι με θέα τη θάλασσα. Κοιτάς την τελευταία μισθοδοσία σου και συμβιβάζεσαι με πολιτικό γάμο, ένα παιδί και θέα στονακάλυπτο. Κορνιζάρεις και κρεμάς στον τοίχο, τα πτυχία που είχαν υποσχεθεί να σε κάνουν brand manager/project manager/IT specialist. Συμβιβάζεσαι μετην κακογουστιά, την αγένεια, την αναξιοκρατία, τη μαζικότητα. Συμβιβάζεσαιμε το έτερον ήμισυ, παρά το γεγονός ότι κατά βάθος είσαι εγωιστής και θα ήθελες να είσαι πάντα από πάνω. Ας όψεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση που σου κληροδότησε το Κλικ, το Νίτρο, το 01, ο Ζαμπούνης, η Πετρουλάκη, η οικογένεια Φόρεστερ και όλος αυτός ο δήθεν υπέρλαμπρος κόσμος της χαλαρότητας, της ευδαιμονίας και της ευζωίας. Ξέρεις ότι δεν είσαι πανέξυπνος, πανέμορφος, επιτυχημένος, political correct. Συμβιβάζεσαι και με αυτό. Εντέλει, φθάνεις να συμβιβάζεσαι με τον συμβιβασμό. Συνειδητοποίησες ότι η γενιά σου έχαψε την παραμύθα που της σερβίρανε οι λογής-λογής Κωστόπουλοι. Την παραμύθα του χύμα, του εύκολου, του ωχαδελφισμού, της νέο-μαγκιάς.

Κι ύστερα, ώσπου να το συνειδητοποιήσεις, μεγάλωσες! «Μα δεν μπορεί ΕΓΩ ο επίδοξος brand manager/project manager/IT specialist να είμαι ακόμη εδώ, στην Κυψέλη, στο Παγκράτι, στην Πλατεία Βικτωρίας» σκέφτεσαι. «Πότε θα πάω εκδρομές σε εξωτικούς προορισμούς; Πότε θα μείνω σε εκείνο το ξενοδοχείο που μοιάζει με καράβι, στο Ντουμπάι; Πότε θα αγοράσω τηλεόραση plasma για να την εγκαταστήσω στο playroom μου; Πότε θαμετακομίσω σε μεζονέτα στην εξοχή; Πότε θα βρω το χρόνο να διαβάσω όλα τα βιβλία που θέλω, να ταξινομήσω όλα τα άρθρα που έχω κρατήσει, να ακούσω όλα τα cds που έχω αντιγράψει και να δω όλα τα dvds που έχω συγκεντρώσει από τις εφημερίδες; Ποιος θα μου πει πότε να επαναστατήσω επιτέλους;»

Υπήρξαν γενιές που ανδρώθηκαν μέσα από ένδοξες επαναστάσεις. Όλοι, έφαγαν τελικά τα μούτρα τους, αλλά τους έμεινε τουλάχιστον η ανάμνηση ότι αγωνίσθηκαν για κάτι. Λυπάμαι πολύ. Εσείς αγαπητέ μου είστε ο πιο αδύναμος κρίκος. Η ιστορία σας κλήρωσε κι εσάς μία κάποια επανάσταση. Την επανάσταση του lifestyle και της τεχνολογίας. Είστε ένας φρενήρης, ανικανοποίητος καταναλωτής. Καλή σας νύχτα!
..................................................................................
ΠΟΣΟ ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ... ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΧΑΛΙΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΘΕ ΑΦΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ? ΠΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΖΩΓΡΑΦΟΙ, ΧΟΡΕΥΤΕΣ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ, ΨΑΡΑΔΕΣ ΣΤΙΣ ΜΑΛΔΙΒΕΣ...???


Is Life a Version of Katrina?

7 Comments:

Blogger ViSta said...

έλα να μας βρεις στη Πάτμο, αν πιστευεις αυτα που σου γράψανε, και αν δεν μπορείς....
να σου δανείσω το ρεβόλβερ μου;

Και βεβαια η ζωή δεν ειναι τελεια, και βέβαια δεν εχουμε φτάσει εκει που ονειρευόμασταν, αλλά αυτό δεν σημαινει ότι αποτύχαμε...
Ειχα γράψει ένα post http://vistam.blogspot.com/2005/08/blog-post_112447051269196346.html γιατί ειχα τις ιδιες απορίες αλλα δεν ειναι απαραιτητο να καταλήγει κανεις στη σκέψη ότι όλα ειναι χαμένα...
Ηδη μερικές μερες αργότερα http://vistam.blogspot.com/2005/08/blog-post_24.html συνειδητοποίησα ότι η πραγματικότητα ειναι όμορφη, και ότι όσο υπαρχουν ανησυχίες πάντα υπάρχει ελπίδα.

Διωξε αυτές τις σκέψεις, σβησε το mail και βάλε τη διευθυνση του αποστολέα στη μαυρη λίστα των spam του provider... Δεν χρειαζεσαι τέτοιες αρνητικές μηδενιστικές ιδέες. Η ζωή ειναι δυσκολη και χωρίς αυτές.
Chin up!

9/25/2005 05:40:00 μ.μ.  
Blogger ViSta said...

Κερδίσαμε βρε παιδί!!! Μη αφήνεις να σε πρίζουν χωρίς λόγο! Χαμογελα :-)

9/25/2005 05:41:00 μ.μ.  
Blogger Unknown said...

... εδώ και χρόνια ετοιμάζω μια απόβαση στο Καριμπάτι το νησί της ελευθερίας μήπως all you bloggers είστε έτοιμη για αυτό το ταξίδι;;;

9/28/2005 05:32:00 μ.μ.  
Blogger Mikrouli said...

@ViSta: Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση και τις σημειώσεις σου. Πιστεύω όμως ότι και οι μηδενιστικές σκέψεις είναι χρήσιμες ορισμένες φορές. Τουλάχιστον βοηθούν στην εκτίμηση των όσων απολαμβάνουμε τις ελάχιστες στιγμές που νιώθουμε πιο κοντά στην ολοκλήρωση. Παρόλο που δεν το ομολογούμε και κυρίως χωρίς να δηλώνουμε τυχεροί που είμαστε ζωντανοί να απολαύσουμε μια ακόμα αχτίδα αναζήτησης.

@pPassarella: Το Fight Club το έχω δει αρκετές φορές πλέον. Συμφωνώ ότι αποτελεί μια κάποια εναλλακτική λύση για την Generation-X εποχή μας, αλλά και πάλι η ουσία είναι αυτή που αντιλήφθηκε ο "θεός" Norton (@Scorpina: he is great!) στο τέλος της ταινίας κρατώντας το χέρι της Carter.
Την αλλαγή την φέρνεις με τα μάτια ανοιχτά και το μυαλό σε εγρήγορση και όχι θέτοντάς το σε φυγή.

@Mazdoc: Συμφωνώ μαζί σου στα περισσότερα. Κάτι τέτοια κείμενα τα ανακαλύπτω και τα αποκαλύπτω, με την ελπίδα κάποιος σοφότερος εμού να μου χαρίσει την "ελευθερία" μέσα από τις λέξεις του.
Δεν είναι απόλυτα αληθινό το "πάντα όμως εμείς επιλέγουμε" όμως είναι πάρα πολύ ρομαντικό να το πιστεύουμε. Ακόμη και όταν αναζητούμε τους υπεύθυνους των σημερινών μας επιλογών είναι πολύ ελπιδοφόρο να εξετάζουμε πρώτα τον ίδιο μας τον εαυτό και να κάνουμε την αυτοκριτική μας βάζοντας τον εαυτό μας στο πιο αυστηρό στόχαστρο. Το δικό μας! Αυτό που χρησιμοποιούμε για να αντικρούσουμε τους δυνατότερους και ικανότερους αντιπάλους μας.
Πόσο μπροστά ή πίσω μας πάει μια τέτοια διαδικασία είναι εντελώς σχετικό. Το ουσιαστικό, με βάση πάντα την ελάχιστη εμπειρία μου, είναι να περνάμε από αυτή την διαδικασία συχνά. Βοηθά, νομίζω, στην συνολική εγρήγορση που έθεσα αρχικά ως στόχο και επαναπροσδιορίζει το αντικείμενο μελέτης με τρόπο μοναδικό!
Μας κάνει πιο ευαίσθητους στο είδωλό μας μπροστά στον καθρέπτη του μπάνιου. Τουλάχιστον αυτό...

@street spirit: Για ταξίδια είμαι πάντα έτοιμο! Έχω και ένα σάκο μόνιμα γεμάτο πολεμοφόδια και είδη πρώτης ανάγκης!
Δώσε το στίγμα (δεν έχω ιδέα που πέφτει το Καριμπάτι) και φύγαμε!!! Δεν είναι μόνο η ViSta που θα πάει διακοπές!
Μου 'φεξε και μένα του μικρουλίου!

Όχι δεν θέλω να μεγαλώσω τελικά!

Θα παραμείνω μικρούλι όσο με παίρνει ακόμα...
;-Ρ

Φιλιά fellow-bloggers!

9/29/2005 12:38:00 π.μ.  
Blogger Mikrouli said...

@Sadistria: Parakalw tapeina thn mhtera olwn emas twn teratwn, Sadistria na mas dwsei peraiterw ekshghseis gia thn edonh apogohteush pou aisthanetai meta thn 15eth apousia ths!
Pou sfalame emeis ta gaidouria?
Pou afhse o Lakhs to mastigio tou?
Poio einai to deidagma ths istorias?

9/29/2005 05:25:00 μ.μ.  
Blogger Mikrouli said...

@Sadistria: To pepromeno, fugein adynaton... mama!

10/04/2005 03:22:00 π.μ.  
Blogger Gypas said...

Ψαριααααααα πουλάααααααααω!

10/04/2005 04:03:00 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home