7.11.08

Η επόμενη ημέρα...

Ο Ομπάμα κινείται γρήγορα για την προεδρική μετάβαση

Ο εκλεγέντας (από το βράδυ της Τρίτης, 4ης Νοεμβρίου, 2008) νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Ομπάμα, κινείται με γοργούς ρυθμούς από χθές προκειμένου να συμπληρώσει τα νέα στελέχη της διοίκησής του και να χαράξει την απάντησή του για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ταυτόχρονα με την προγραμματισμένη πρώτη του μετεκλογική επίσκεψη στο Λευκό Οίκο κάλεσε να συγκληθεί το δικό του οικονομικό γνωμοδοτικό συμβούλιο προκειμένου να συνεδριάζει για την εξεύρεση λύσης με έντονα τα σημάδια της επιδείνωσης των δημοσιονομικών προοπτικών της χώρας.

Με την παγκόσμια οικονομία να παραπαίει, τα ανησυχητικά στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας, σήμερα Παρασκευή, να φωτογραφίζουν τους δείκτες σε κάθετη πτώση μετά τις έντονες απώλειες θέσεων εργασίας στο εσωτερικό, τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε παρατεταμένη κρίση, και τους ξένους ηγέτες σε απόλυτη απόγνωση, όλος ο πλανήτης προσδοκά από τη νέα κυβέρνηση Ομπάμα να στελεχώσει τη διοίκησή της και να θέσει τις κατάλληλες βάσεις ώστε να επιδείξει πώς θα καταφέρει να διαχειριστεί την κατάσταση.

Ως απάντηση, ο νεο-εκλεγής Πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ της συνεργασίας του με τον άκρως αντιδημοφιλή πρόεδρο Μπους (του οποίου οι πολιτικές αποφάσεις έφεραν, κατά τους αναλυτές, τη χώρα ένα βήμα πριν τη διάλυση και ισχυροποίησαν την παγκόσμια κατακραυγή) και του αγώνα του για την πολυ-υποσχόμενη "αλλαγή" στην πορεία της χώρας. Αλλά καλώς ή κακώς η μεταβατική περίοδος στην εξουσία της χώρας θα λάβει τέλος σε 2, ½ μήνες πριν μπορέσει να προδιαγράψει τη δική του πορεία και να προτείνει τα όποια δικά του διορθωτικά έκτατα ή μόνιμα μέτρα.

Ως κερασάκι στην τούρτα του χάους, είναι οι απότομες πτώσεις στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές και η σημερινή άνοδος του Dow Jones κατά 282 μονάδες δεν κατάφερε να ισοσκελίσει την πτώση της Πέμπτης, όπου ο δείκτης Dow Jones παρουσίασε πτώση στο βιομηχανικό μέσο όρο της τάξεως τον 443 μονάδων, ή σχεδόν στο 5 τοις εκατό, συγκεντρώνοντας ένα διήμερο απώλειών σε περίπου 1.000 σημεία.

Προχωρώντας γρήγορα για τη μετάβαση, ο Ομπάμα ανακοίνωσε την επιλογή του στο πρόσωπο του Rahm Emanuel ως τον πιο κατάλληλο επικεφαλή για το προσωπικό του Λευκού Οίκου (ο επίσημος τίτλος είναι "Chief of Staff"), διότι όπως ο Ομπάμα τόνισε "...έχει βαθιές γνώσεις για την πρόκληση που αποτελούν τα οικονομικά ζητήματα που είναι μπροστά μας αλλά και στο κέντρο της προσοχής της διοίκησής μας.''

TREASURY CHIEF (Υπουργός Οικονομικών)

Σε έναν μακρύ κατάλογο με τις επικείμενες συναντήσεις, το νέο κυβερνητικό επιτελείο αναζητά το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του Υπουργού των Οικονομικών. Με βάση τα ειδησιογραφικά πρακτορεία η συγκεκριμένη απόφαση του Ομπάμα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, ως προς την επιλογή του συγκεκριμένου Υπουργού, και εξετάζει τις περιπτώσεις, μεταξύ άλλων, των Η. Lawrence Summers, ο οποίος κατείχε το συγκεκριμένο αξίωμα κατά τη διάρκεια της θητείας του Bill Clinton, καθώς και του Timothy F. Geithner, που είναι ο νυν Πρόεδρος της New York Federal Reserve Bank.

Ακόμη καθώς ο Ομπάμα κινείται προς την ανάληψη της εξουσίας, καταλυτικά τον βοηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης Τρίτης καθώς στις "δημοκρατικές" πολιτείες πρόσθεσε και τη Βόρεια Καρολίνα--που σύμφωνα με τους ανάλυτές των εκλογών ο Ομπάδα κατάφερε να διεξάγει εκεί μια εξαιρετική καμπάνια καταφέρνοντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων--μια πολιτεία που δεν είχε ψηφίσει Δημοκρατικό υποψήφιο για πρόεδρο από το 1976.

Συγκεκριμένα, η ψηφοφορία ανέδειξε τον Δημοκρατικό υποψήφιο ως νικητή (στη Βόρεια Καρολίνα τα αποτελέσματα έδωσαν 49,9 τοις εκατό στον Ομπάμα και 49,5 τοις εκατό στον John McCain). Κατά την εκλογή του ως ο 44ος πρόεδρος της χώρας, ο Ομπάμα έχει συγκεντρώσει επίσημα μέχρις στιγμής 364 ψήφους εκλεκτόρων υπέρ αυτού και ο McCain μόλις 162, ενώ με 12 ακόμη έδρες να μένουν να αποφασιστούν (11 έδρες στο Μιζούρι και μια στην Νεμπράσκα).

Ο Ομπάμα έδωσε την πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη τύπου σήμερα Παρασκευή, νωρίς το απόγευμα, αλλά παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό εξαφανισμένος από τα μάτια του αμερικανικού κοινού από την Πέμπτη καθώς η πρόσφατα εμπλουτισμένη Μυστική Υπηρεσία τον μεταφέρει από το Σικάγο όπου χρειάζεται. Νωρίτερα, κατέληξε στο περιφερειακό αρχηγείο του FBI στο Σικάγο για να λάβετε την πρώτη του ενημέρωση ως ο νέος προέδρος της χώρας από τον Mike McConnell, διευθυντή των εθνικών μυστικών υπηρεσιών.

Αλλά η μεταβίβαση της εξουσίας λαμβάνει χώρα σε δύο μέτωπα, με τον πρόεδρο Μπους να καλεί τα μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου στο South Loan (το "νότιο λιβάδι" του Λευκού Οίκου) όπου και δεσμεύτηκε να προβεί σε μια "άνευ προηγουμένου προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση της εξουσίας κατά την πρώτη μεταβίβαση της προεδρίας μετά από τις επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001".

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

O Bush είπε ότι θα καλωσόριζε τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο μετά την εκλογή του και αυτή τη Δευτέρα είναι κανονισμένη η πρώτη τέτοια συνάντηση μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

"Έχουμε μπροστά μας οικονομικές προκλήσεις που δεν θα παύσουν για να αφήσουν το νέο Πρόεδρο να εγκατασταθεί," είπε ο Μπους. "Αυτή θα είναι και η πρώτη μεταβατική περίοδος σε περίοδο πολέμου τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.''

Ο Ομπάμα, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί ως Πρόεδρος στην παγκόσμια οικονομική σύνοδο κορυφής κανονισμένη να λάβει χώρα στις 15 Νοεμβρίου 2008 στην Washington, DC, είπε ότι προσβλέπει στη συνάντηση με τον Μπους και την Πρώτη Κυρία Λόρα Μπους, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι η μοναδική ευκαιρία να βρεθούν τετ-α-τετ με τον νυν Πρόεδρο και τον διάδοχό του πριν από τις 20 Γενάρη ημέρα ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

"Τον ευχαριστώ για την προώθηση με το πνεύμα του δικομματισμού που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως έθνος,'' είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι η σύζυγός του, Μισέλ, θα έρθει μαζί του, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Οβάλ Γραφείο (Oval Office) και στους υπόλοιπους χώρους της μελλοντικής τους Προεδρικής κατοικίας. Οι δύο κόρες τους δεν θα τους ακολουθήσουν φεύγοντας από το σχολείο για αυτό το ταξίδι.

Κανένας νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, στη σύγχρονη εποχή, δεν έχει δεχθεί τόσες πιέσεις για να κυβερνήσει στην ουσία πριν από την επίσημη ορκωμοσία του. Με αυτό κατά νου, ο Ομπάμα και ο εκλεγέντας Αντιπρόεδρος Joe Biden θα συναντηθούν την Παρασκευή με τα μέλη του νέου οικονομικού γνωμοδοτικού συμβουλίου για την εξεύρεση μέτρων που θα ανακουφίσουν τη μεσοαστική τάξη και την εισροή κεφαλαίων στην αγορά.

Η ομάδα, που συναρμολογήθηκε για να προσφέρει ευρείου φάσματος οικονομικές συμβουλές, περιλαμβάνει τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Warren Μπουφέ, τον Summers και τον προκάτοχός του ως γραμματέας του αμερικανικού εθνικού θησαυροφυλακίου, Robert E. Rubin, τον Paul A. Volcker, πρώην πρόεδρο του Federal Reserve και τον Eric E. Schmidt, διευθύνοντος συμβούλου του γίγαντα Google.

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται επίσης ο Δήμαρχος Antonio R. Villaraigosa του Λος Άντζελες και η Κυβερνήτης του Michigan Jennifer M. Granholm.

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Ενώ ο Ομπάμα εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία, οι συμβούλοί του τονίζουν ότι εργάζεται για όλους τους τομείς της κυβέρνησής του. Αφιέρωσε την Πέμπτη το απόγευμα στην πραγματοποίηση και λήψη τηλεφωνικών κλήσεων, με το χρόνο του να διαιρείται με τον ίδιο ακριβή προγραμματισμό που χρησιμοποίησε κατά την άκρως πειθαρχημένη προεδρική του εκστρατεία.

Από το γραφείο του στο κέντρο του Σικάγο, μίλησε σε εννέα ηγέτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, του Gordon Brown Πρωθυπουργού της Βρετανίας, του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ και της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ομπάμα προσπαθεί να οικοδομήσει την ομάδα του εν μέσω εικασιών, όπως συνήθως αντιμετωπίσουμε στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια μιας μετάβασης, για το ποιος θα καλύψει τη νέα διοίκηση, όπου οι ανταλλαγές πληροφοριών και ονομάτων είναι εξίσου συχνές και με ελάχιστη σχέση με την πραγματική διαδικασία επιλογής.

Για παράδειγμα, ορισμένοι στην Ουάσιγκτον εστιάζονται σε δημοσιεύματα που ανακοινώνουν τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Colin L. Powell, ένα διάσημο δημοκρατικό αφρο-αμερικανό που ενέκρινε την εκλογή Ομπάμα πριν από τις πρόσφατες εκλογές, ως το νέο Υπουργό Εκπαίδευσης. Την είδηση άφησε να διαρεύσει ένας από τους πιο στενούς φίλους του Πάουελ την Πέμπτη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμη, καθώς αυτός κοιτάζει μπροστά στο ποιος θα τον περιβάλλει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ομπάμα είναι επίσης σε συνεργασία με τους δημοκρατικούς ηγέτες του Κογκρέσου, οι οποίοι κάνουν σχέδια για την κατασκευή δύο οικονομικών κινήτρων. Το πρώτο μέτρο οικονομικής ενίσχυσης θα είναι μικρότερο, ίσως μέχρι και $ 100 δισ. δολλάρια, για να περάσει στη σύνοδο αυτού του μήνα για να πάρει την υπογραφή του Μπους. Το δεύτερο θα είναι μεγαλύτερο, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών περικοπών για τους χαμηλούς και μέσου εισοδήματος εργαζόμενους, και θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2009.

Ο Ομπάμα είναι το συντονισμό με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου για τη δημιουργία οικονομικών σχεδίων τα οποία θα περιλαμβάνουν περισσότερα οφέλη για ανέργους, κουπόνια τροφίμων, ενισχύσεις στις οικονομικά ταλαιπωριμένες πολιτείες και πόλεις, καθώς και δαπάνες για έργα υποδομής που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και κρατούν ανθρώπους στις δουλειές του. Ο επικεφαλής Emanuel δήλωσε "Κανείς δεν θέλει ποτέ μια κρίση να πάει χαμένη. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε σημαντικά πράγματα που θα μπορούσαν διαφορετικά να μη γίνουν," είπε σε μια συνέντευξή του. "Το 1974 και το 1978 ποτέ δεν ασχοληθήκαμε αρκετά με αυτές τις κρίσεις και η εξάρτησή μας από το ξένο πετρέλαιο, ποτέ δεν άλλαξε.''

Το στρατόπεδο Ομπάμα είναι υπό το καθεστώς πίεσης από την υπάρχουσα δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους εξοικειωμένους με την κατάσταση, ειδικά από τον υπουργό Χένρι Πώλσεν, που επιμένει στη συμπαραγωγή του προγράμματος "bailout," το οποίο παραμένει αντι-δημοφιλές μεταξύ των αμερικανών ψηφοφόρων, παρά την ευρεία συναίνεση ότι ήταν ουσιώδες για την αποτροπή της οικονομικής κατάρρευσης. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει διαθέσει χώρους γραφείων, έως τώρα αχρησιμοποίητους, για τους συμβούλους και εκπροσώπους του Ομπάμα.

Όλα τα παραπάνω είναι ειδήσεις.

Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι το μέλλον μας προβλέπεται ιδιαίτερα δυσοίωνο, ανεξάρτητα πολιτικής παράταξης ή πολιτικού αρχηγού...

Όπως και στην Ελλάδα, δεν κυβερνούν αυτοί άλλωστε...